daady's blog

Varianta 21

Posted on: Marți, 25 martie, 2008


1.Roi =multitudine
Necuprinse =nesfârşit

2. Scriind cu majusculă cuvintele obişnuite, menite comunicării cotidiene , poetul le transformă pe acestea în semne cu putere absolută, în cuvinte înnobilate. 3. Iar naşul se aşază întotdeauna în fruntea bucatelor.
De atunci îi merse numele că poate învinge pe oricine.

4. În poezie sunt prezente motivul soarelui şi tema ciclicităţii viaţă-moarte

5. Textul abundă în mărci lexico-gramaticale acre evidenţiază prezenţa eului liric: verbe la persoana întâi (sunt, port, desfăşur, însuşesc, alerg) şi pronume personale la persoana întâi (mi-e pieritoare, îmi însuşesc, croindu-mi)

6. În prima strofă identificăm o metaforă (sunt numai o verigă). Eul liric se substituie acestei verigi fragile, cu unitate pieritoare, dar din care răsar o multitudine de existenţe, de noi vieţi. Este vorba despre ciclicitatea viaţă/moarte, în care moartea este exprimată explicit „adevăratul” ei nume fiind unduire – termen preluat din fizică. Compararea existenţei cu procesul periodic de propagare a unei unde este de o mare frumuseţe poetică prin sugestiile declanşate.

7. Nu cred că este vorba de o opoziţie totală între existenţe şi morţi. Viaţa este acţiune, elan şi integrare în unitatea panteistă a naturii. La viaţă nu se poate ajunge decât prin moarte. Dialectica vieţii şi morţii poate fi interpretată ca o sinusoidă. Golurile ar corespunde morţii, iar culmile – vieţii.

8. Elanul vital străbate apele eterne (apa fiind generatoare de viaţă şi generatoare de moarte în acelaşi timp), îşi însuşeşte esenţa celor care au murit şi aleargă ager şi mereu înnoit, ca un fior subtil.

9. Poetul concepe viaţa ca un elan frenetic care străbate întreaga natură. Viaţa şi moartea formează împreună legea eternelor reîntoarceri. Existenţa este redusă la o simplă verigă dintr-un lanţ infinit; adevăratul său nume este ondulare, adică trecere efemeră de la o stare la altă stare la fel de scurtă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Afla ce apare nou...!!!

( introdu e-mail-ul aici...)

Alătură-te altor 19 urmăritori

Vizitatori

  • 808,891 pana acum...
martie 2008
L M M J V S D
    apr. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Reclama Ta !!!

Online

visit…

free counters

Arhive

Cele mai bine evaluate

Reclama ta !!!

%d blogeri au apreciat asta: