daady's blog

Varianta 81

Posted on: Sâmbătă, 1 Noiembrie, 2008


1. „nemarginite”=infinite, imense, vaste, nemasurate
„solitari”=singuratici, razleti

2.Substantivul „pasii” este ortografiat cu doi „i”, deoarece primul reprezinta desinenta de plural iar al doilea reprezinta articolul hotarat enclitic.

3. a lua pe cineva la ochi, a avea/a nu avea ochi pentru cineva

4. Metafora „o cadaverica lumina” sugereaza paloarea luminii transmisa de „luna plina”, care se revarsa peste intinsele tinuturi polare. Aceasta metafora contribuie la crearea imaginii de incremenire a singuratatilor glaciale, care dorm intr-o fixitate stranie. Acest poem este strabatut de fiorul imenselor spatii incremenite pe blocuri de gheata, in asteptarea mortii. Pana si lumina, care este datatoare de viata, exprima aici pregatirea pentru eternitate.

5. Poezia „La Polul Nord” este considerata de unii critici literari ca fiind tipic parnasiana, prin incremenirea tabloului si prin absenta unei participari lirice vizibile. In text regasim mai multe substantive insotite de adjective:”stele adormite”, „campii nemarginite”, „asternutul ud”, „munti inalti”, „vai adanci”, ce contribuie la descrierea spatiului/cadrului polar (aceste adjective devin epitete personificatoare, caracterizatoare realizand imagini vizuale). Poezia apartine lirismului obiectiv, fiind un discurs descriptiv de tip tablou (folosirea vb la pers. a III-a, sg./pl.)

6.imagini auditive:”Iar din prapastiile-adanci se-aude-o stranie vibrare”
„Si ursii albi, induiosati, intr-un oftat adanc si greu”

7. Poezia „La Polul Nord” apartine liricii simboliste prin sugestie, versul refren si muzicalitate. Prin imaginea ursilor polari ce hiberneaza, I.C.Savescu realizeaza metafora somnului si a somniei universale. Farmecul poeziei este dat de somnolentza imensitatii inghetate, un fel de eden al hibernarii, in care nimic nu se distinge, nu se diferentiaza. Muzicalitatea este data atat de „strania vibrare” de la poli, cat si de „vraja muzicala a unui mic numar de cuvinte”(Vl. Streinu)

8. Folosirea prezentului confera mai multa vivacitate poeziei. Repetitia vb. „dorm” in ultima strofa creeaza senzatia de somn etern. Folosirea prezentului produce impresia unui instantaneu fotografic, o impresie vie, reala, dar statica.

9. In prima strofa, laitmotivul „la Polul Nord, la Polul Sud” accentueaza spatiul polar, un univers dezolant, dar calm, in care marea speranta este doar odihna. Acest spatiu nu este infinit, ci cu granite atat de indepartate, incat capata functia de simboluri cosmice. In strofa a doua, laitmotivul „cand dintre muntii solitari” accentueaza functia unui element de decor: incremenirea si singularitatea blocurilor de gheata. In strofa a treia, laitmotivul „si dorm adanc, si dorm mereu” accentueaza metafora somnului si a somniei universale precum si asteparea somnolenta a mortii.
Laitmotivul realizeaza astfel o compozitie circulara, sugerand un spatiu imens dar inchis oricarei sperante de viata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Afla ce apare nou...!!!

( introdu e-mail-ul aici...)

Alătură-te altor 19 urmăritori

Vizitatori

  • 804,886 pana acum...
Noiembrie 2008
L M M M V S D
« Oct   Dec »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Reclama Ta !!!

Online

visit…

free counters

Arhive

Cele mai bine evaluate

Reclama ta !!!

%d blogeri au apreciat asta: