daady's blog

Varianta 100

Posted on: Duminică, 2 noiembrie, 2008


1) uzata-noua , credicios-necredicios

2) Semnul exclamari este folosit dupa o interjectie care exprima o stare afectiva.

3) „a-l duce capul” , „a duce vorba” , „a duce dorul”

4) „strada te primeste ca o cutie de posta” , „casele cu sorturi ca brutarese”

5) Pronumele personal „tu” semnaleaza instanta asupra careia este focalizata viziunea poetului si reprezinta o ipostaza a eului liric.

6) Loc al intamplarii eroilor la intoarcerea de la razboi, strada devine un spatiu inchis, al claustrarii:”acum strada te primeste ca o cutie de posta”.

7) Titlul poeziei este al eroului antic, iscusit in ale razboiului, capabil de a depasi orice incercare pentru a-si intalni sotia.Textul propune un Ulise modern, lipsit de aura celui antic. Prozaicul este unul dorit,impus, poetul cenzurand emotia artistica. Eroul care determina destinul este redus la statutul de „scrisoare”, purtatoare a unui mesaj, dar purtata independent de vointa ei.Tot ce aminteste de eroul antic(cainele credincios, arcul, destinatia, destinul) este golit de semnificatie, gazeta de dimineata fiind o veritabila „dantela pentru melancolia” scrisorii.

8)In primul rand, miscarea de avangarda refuza conventionalizarea formei si a prozodiei, textul lui Ilarie Voronca fiind lipsit de conventii, de semne de punctuatie, de folosirea majusculelor. Singura intentie de implicare afectiva, „o!, gazeta”, intaresc refuzul de a scrie conform unui principiu. Eroii antici s-au bucurat de aprecierea autorilor prin consacrarea epopeii, cu versuri lungi, desfasurare impresionanta de sentimente si efort de constructie. In mod irational, poetul incearca o bucata de epopee pentru un „erou” lipsit de maretie.

9)Eroul modern este privit sarcastic in ultimile sase versuri. Acesta nu mai este stapan pe destinul si armele sale, supus fiind prozaicului („altcineva intoarce arcul din pupilele tale”).Singurul eveniment important este intalnirea cu gazeta,eveniment ce smulge admiratia ironica a poetului:”o! gazeta , ce dantela pentru melancolia ta”. Eroismul este al altora („lindbergha aruncat un curcubeu intre america si europa”) dar viata este tragi-comica, in acelasi timp, pe pagina aceleiasi gazete: „un profesor de strategie e asasinat in expresul paris-marsilia”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Afla ce apare nou...!!!

( introdu e-mail-ul aici...)

Alătură-te altor 19 urmăritori

Vizitatori

  • 808,948 pana acum...
noiembrie 2008
L M M J V S D
« oct.   dec. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Reclama Ta !!!

Online

visit…

free counters

Arhive

Cele mai bine evaluate

Reclama ta !!!

%d blogeri au apreciat asta: