daady's blog

Clientii firmelor de telefonie vor suporta costurile pentru stocarea convorbirilor lor

Posted on: Miercuri, 28 Ianuarie, 2009


Legea 298/2008 nu e doar abuziva, ci va avea si consecinte directe asupra clientilor firmelor de telefonie mobila, care vor suporta, din propriul buzunar, costurile de implementare a sistemelor de stocare a datelor privind convorbirile, sms-urile si e-mailurile. Investitiile pe care operatorii din domeniul telecomunicatiilor si IT-ului le vor face pentru respectarea Legii 298/2008 privind stocarea datelor din retea sunt masive, ajungând la milioane de euro. Operatorii vor fi obligati sa investeasca masiv in securizarea depozitelor de date, achizitionarea de softuri specializate si in personal, iar aceste costuri se vor regasi in facturile platite de populatie, sustin specialistii contactati de “Gardianul”.     

Trei milioane de euro. Atat a investit o companie care furnizeaza telefonie mobila si servicii de internet catre romani pentru a pune la punct depozitul de date impus operatorilor prin Legea 298/2008. “Un operator de telefonie mobila mi-a spus ca investitia intr-un «data ware house» l-a costat 3 milioane de euro. De altfel, operatorii sunt obligati sa cheltuiasca sume cuprinse intre cateva sute de mii si cateva milioane de euro, deoarece vorbim de softuri, servere, securizare“, ne-a declarat, ieri, Liviu Nistoran, presedintele Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANC). 
Este foarte posibil ca toate costurile acestor investitii sa se regaseasca in tarifele platite de utilizatori. Astfel, la factura pentru servicii se adauga si cea de monitorizare, spun specialistii din domeniu. 
“Costurile foarte mari vor pune o povara in plus pe companii, mai ales pe cele mici. Chiar daca investitiile sunt deductibile fiscal, costurile tot sunt suportate de operatori. In plus, daca nu ai profit, nu ai ce sa deduci”, a mai spus Liviu Nistoran. “Pretul investitiilor va fi absorbit in tarife”, considera si Radu Petric, presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC).

Dispar  retelele de cartier
“Efectele legii se vor vedea rapid. Firmele care nu fac investitiile vor intra in ilegalitate si vor pierde avizul de functionare dat de reglementator“, ne-a declarat Radu Petric, presedintele asociatiei cablistilor. Potrivit acestuia, legea a fost data fara sa se faca nici un fel de calcule in avans. “Din nou se iau masuri fara competenta. Trebuia sa se vada cati operatori rezista acestor investitii, impactul lor asupra firmelor si clientilor”, spune Petric.  “Sunt 2.000 de companii mici in domeniul telecomunicatiilor, care sunt oricum «cenusaresele» sectorului, care platesc tarife de interconectare mari. Daca se adauga si investitia in «data ware house», se va duce profitul acestora”, confirma si Liviu Nistoran. Firmele de telecomunicatii mici sau de cartier vor fi foarte afectate, pe de o parte, deoarece nu au banii pentru investitie si risca sa intre in ilegalitate, iar pe de alta parte, sunt obligate sa-si onoreze contractele catre clienti. “Nu s-a dat nici un termen de gratie pentru intrarea in legalitate. Nimeni nu s-a gandit ce vor face firmele mici care ofera servicii de telecomunicatii si internet si care si-au asumat angajamente fata de clienti”, afirma Radu Petric.

Cine câstiga? «Ochiul si timpanul»
Reprezentantii domeniului telecomunicatiilor recunosc ca in urma aplicarii acestei legi au de pierdut si companiile, si populatia. In schimb, vor beneficia serviciile secrete care lupta impotriva infractionalitatii, singurele care pot avea de castigat din accesul la bazele de date constituite. “Castiguri au insa si vanzatorii de sisteme electronice de monitorizare care sunt in Romania“, a spus Liviu Nistoran, presedintele ANC. Legea 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice are ca scop depistarea criminalitatii, iar singurele institutii care pot obtine acces la datele stocate de operatori sunt Ministerul Internelor si Administratiei, Parchetul General, Serviciul Roman de Informatii si Serviciul de Informatii Externe, daca solicitarile vin dupa ce a început urmarirea penala, la autorizarea instantei si la cererea procurorului care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala. 

Securizare  ca la NASA
Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) lanseaza azi in dezbatere publica normele metodologice de aplicare a Legii 298/2008 pentru serviciile de telefonie. Acestea stabilesc conditiile stricte ce trebuie respectate de furnizorii de servicii de telefonie, astfel incat datele stocate sa nu poata fi utilizate in alte scopuri decat cele stabilite prin lege. Astfel, retinerea datelor se va face in spatiile dedicate doar acestui scop, prevazute cu cai de acces securizate.  Depozitul de date trebuie amplasat intr-o zona a cladirii in care traficul nu este intens, departe de spatii de depozitare cu risc de incendiu (arhiva de documente, spatii de reciclare a hartiei etc.). De asemenea, incaperea nu trebuie traversata de conducte de apa sau gaze, iar temperatura si umiditatea trebuie monitorizate. Mai mult, spatiul de retinere a datelor trebuie asigurat cu un sistem de securitate care sa indeplineasca minimum urmatoarele conditii: sistem de alarma conectat la un serviciu de monitorizare, senzori de detectare a incendiului, inundatiei, miscarii, a unui cod de acces necorespunzator, sistem video de monitorizare, sistem electronic de inregistrare a accesului pe baza de cartela, iar datele stocate sa fie retinute cel putin o luna. Personalul care va avea acces la aceste camere va utiliza “coduri de acces unice al caror transfer de la un angajat la altul sa fie strict interzis”, mentioneaza normele de aplicare. Potrivit legii, furnizorii de retele si comunicatii electronice sunt obligati sa desemneze personalul care desfasoara activitati legate de aplicarea prevederilor Legii 298/2008 si “sa incheie cu acesta contract cu clauza de confidentialitate”. Totodata, softurile folosite pentru stocarea datelor trebuie sa permita “transferarea datelor pe suport electronic într-un format agreat de operatori si autoritatile competente care le solicita”. Mai mult, datele retinute trebuie sa fie distruse dupa fix 6 luni si o secunda. 

Pedepse aspre pentru nerespectarea legii
Regulile draconice vizeaza protejarea datelor împotriva distrugerilor accidentale sau ilicite, alterarii ori pierderii accidentale, stocarii, prelucrarii, accesarii sau dezvaluirii neautorizate. Conform Legii 298/2008, nerespectarea acestor reguli se amendeaza cu 2.500 pana la 500.000 de lei. In plus, accesarea fara autorizare a bazelor de date se pedepseste cu 1 pana la 5 ani de inchisoare. In cazul in care datele au fost distruse, operatorii au obligatia sa sesizeze Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal in maximum zece zile. Potrivit reprezentantilor Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, normele de aplicare a Legii 298/2008 au fost discutate si agreate cu operatorii din domeniu, Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, MAI, SRI, SIE si Parchetul General si vor fi publicate pentru dezbatere publica incepand de astazi.

Operatorii  nu aduc la cunostinta clientilor faptul ca datele lor pot ajunge la Politie
Asa cum am aratat intr-una dintre editiile precedente ale ziarului “Gardianul”, nici unul dintre contractele incheiate intre operatorii de telefonie mobila care activeaza in România si abonatii lor nu contine vreo prevedere referitoare la avertizarea clientilor cu privire la posibila destinatie a datelor privitoare la transmiterea desfasuratoarelor convorbirilor telefonice sau la schita traseului intre celule ale unui aparat GSM. Ca o prima consecinta a acestui fapt, orice abonat de telefonie si-ar putea actiona in judecata operatorul pentru ca nu l-a avertizat asupra faptului ca anumite informatii aferente serviciului contractat ar putea fi furnizate autoritatilor, in conditiile legislatiei in discutie.
Astfel, potrivit Codului de procedura penala, care confera organelor de cercetare si urmarire penala cadrul legal, articolul 97, orice unitate din cele la care se refera art. 145 din Codul penal sau orice persoana in posesia careia se afla un obiect sau un inscris ce poate servi ca mijloc de proba este obligata sa-l prezinte si sa-l predea sub luare de dovada organului de urmarire penala sau instantei de judecata, la cererea acestora.  Pe de alta parte, Legea 298 a adus in prim-plan anumite lacune ale unui alt act normativ, Legea 677/2001, referitoare la protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal. Or, nu se poate vorbi de aplicarea controversatei Legi  298 fara respectarea Legii 677. Articolul 1, alin. 4 al Legii 298 face referire la Legea 677, prin aceea ca prevederile acestui din urma act normativ ii conditioneaza aplicarea: “Punerea in aplicare a prevederilor prezentei legi se face cu respectarea prevederilor Legii 677/2001 pentru protectia persoanelor”. Articolul 5, alin. 1 al acesteia din urma specifica foarte clar faptul ca “orice prelucrare a datelor cu caracter personal (…) poate fi data numai daca persoana vizata si-a dat consimtamântul in mod expres si neechivoc pentru acea prelucrare”. Ceea ce inseamna ca operatorul de telefonie este obligat sa-si anunte clientul cu privire la faptul ca, spre exemplu, organele de cercetare penala au solicitat respectivele informatii. 

Companiile de telefonie mobila  au peste 26,6 milioane de utilizatori
Lista furnizorilor autorizati de servicii sau retele de comunicatii electronice numara circa 2.200 societati, conform datelor Autoritatii Nationale pentru Comunicatii. Pe piata telefoniei mobile activeaza Orange România, cu 10,2 milioane de clienti, Vodafone România, cu 9,5 milioane de utilizatori, si Cosmote România, cu 5,2 milioane de clienti. De asemenea, tot pe piata telefoniei mobile activeaza si RCS&RDS, cu 1,2 milioane de abonati in octombrie 2008 si Telemobil, cu circa 500.000 anul trecut. Piata telefoniei fixe numara 4,01 milioane de abonati la finele lunii iunie 2008, conform datelor ANC. Cei mai mari operatori de telefonie fixa sunt Romtelecom, cu circa trei milioane de linii, urmat de UPC România si RCS&RDS.

Marko Bela: E un filaj al tuturor cetatenilor din România
Presedintele UDMR, Marko Bela, se declara împotriva masurilor referitoare la stocarea datelor privind apelurile telefonice sau e-mailurile, considerând-o o masura „exagerata“, pentru care nu pot sa existe scuze sau explicatii. “Eu nu cred ca exista explicatii sau vreo scuza pentru astfel de masuri, fie ca e vorba despre eventuale solicitari venite din parte UE“, a declarat, ieri, în conferinta de presa saptamânala, presedintele UDMR, citat de Mediafax. 
El a mentionat ca este împotriva unui astfel de sistem, chiar daca nu este vorba de înregistrarea si pastrarea efectiva a continutului, ci doar a informatiilor privitoare la „cine a vorbit prin telefon, de unde a avut loc apelul, unde s-a aflat apelantul si unde s-a aflat cel care a fost apelat“. În opinia sa, din stocarea unor astfel de informatii reiese, de fapt, ca fiecare cetatean care foloseste un telefon mobil sau calculatorul este urmarit în permanenta. Potrivit lui Marko Bela, oricine are acces la aceste date poate sa îsi creeze o imagine „clara, totala“ în legatura cu toate miscarile, toate contactele, toate relatiile persoanei respective. “Asa cum se foloseste în terminologie, este vorba despre un filaj extrem de eficient“, a spus Marko. Liderul UDMR a aratat ca, în pofida tuturor explicatiilor, personal nu este de acord cu un astfel de sistem si ca, în opinia sa, societatea româneasca nu are nevoie de o astfel de urmarire, de un astfel de filaj al tuturor cetatenilor din România. El a mai afirmat ca, înainte de a se ajunge la o concluzie în acest sens, solicitarile UE ar trebui analizate si trebuie sa se vada cum au fost interpretate de diverse tari din Uniune. Presedintele UDMR si-a declarat rezerva ca ar exista argumente pertinente pentru a introduce o astfel de regula, mai ales în conditiile în care în România s-a vazut ca, „în permanenta, informatiile cele mai confidentiale ies la iveala, devin publice“.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Afla ce apare nou...!!!

( introdu e-mail-ul aici...)

Alătură-te altor 19 urmăritori

Vizitatori

  • 804,886 pana acum...
Ianuarie 2009
L M M M V S D
« Dec   Feb »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Reclama Ta !!!

Online

visit…

free counters

Arhive

Cele mai bine evaluate

Reclama ta !!!

%d blogeri au apreciat asta: